• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

Πειρατής από τον οίκο της προσευχής Εκτύπωση E-mail
Ιστορίες Μαρτύρων

Πειρατής από τον οίκο της προσευχής

Άιντα Σκριπνίκοβα – 19 ετών – Ε.Σ.Σ.Δ. – 1961

Η νεαρή γυναίκα στεκόταν στη γωνία κρατώντας μικρές καρτούλες με ποιήματα. Μερικοί τα έπαιρναν από περιέργεια, μερικοί επειδή ήταν απίστευτα όμορφη, αλλά το πιθανότερο ήταν ότι έπαιρναν τις κάρτες εξαιτίας της χαράς και της αγάπης που φαινόταν στο χαμόγελό της, καθώς κοιτούσε κάθε άτομο στα μάτια και του έβαζε στο χέρι την κάρτα. Κάθε κάρτα περιείχε ένα ποίημα που είχε γράψει η ίδια. Κάθε ποίημα διακήρυττε την αγάπη και τη χαρά που είχε γνωρίζοντας τον Ιησού ως Κύριο και Σωτήρα της.

Γι ‘αυτό τη συνέλαβαν και τη δίκασαν. Ενώπιον του δικαστηρίου με θάρρος ομολόγησε: «Η κοινωνία που εσείς, οι Κομμουνιστές, χτίζετε, δεν μπορεί ποτέ να γίνει δίκαια, γιατί εσείς οι ίδιοι είστε άδικοι.» Καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Όταν ελευθερώθηκε, επέστρεψε στο πόστο της στη μυστική εκκλησία. Λόγω της ομορφιάς της, της αποφασιστικότητάς της και του θάρρους της η κομμουνιστική εφημερίδα «Ιζβέστια» την ονόμασε «Πειρατή από τον οίκο της προσευχής».

Ένα από τα πράγματα που τόλμησε να γράψει, ήταν: «Εσείς, οι άθεοι, μπορείτε να συναντιέστε οποιαδήποτε ώρα και να κάνετε ό,τι σας αρέσει – να μιλάτε, να διαβάζετε ή να τραγουδάτε. Γιατί, λοιπόν δεν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο; Ποιος νόμος μας το απαγορεύει; Γιατί δεν μπορούμε να προσευχόμαστε ή να διαβάζουμε τη Βίβλο όποτε θέλουμε; Επιτρέπεται να μιλάμε για το Θεό μόνο στην εκκλησία. Βέβαια, δεν θα συμφωνούσατε αν σας επέτρεπαν να μιλάτε για θέατρο μόνο στο θέατρο ή για βιβλία μόνο στη βιβλιοθήκη. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε εμείς να σιωπάμε γι’ αυτό που αποτελεί όλο το νόημα της ζωής μας – για το Χριστό.»

Τη συνέλαβαν ξανά και αυτή τη φορά την καταδίκασαν σε 4 χρόνια φυλακή, αλλά δεν κλονίστηκε.  Στα 27 της χρόνια η Άιντα αντιμετώπισε την τέταρτη ποινή φυλάκισης. Η φυλακή όμως γι’ αυτήν φαινόταν ότι το λιγότερο που μπορούσε να της κάνει, ήταν να της αυξάνει την αγάπη της για το Λόγο του Θεού και τη σπουδαιότητά του για την πίστη της. «Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά κι εμείς εδώ είχαμε Βίβλους σε αφθονία και στην Αγγλία δεν υπήρχε καμία, θα ήμουν η πρώτη που θα πήγαινα Βίβλους εκεί… Στη φυλακή το δυσκολότερο πράγμα ήταν να ζω χωρίς Βίβλο.»

Μια φορά κάποιος της πέρασε λαθραία ένα κατά Μάρκο Ευαγγέλιο. «Όταν οι φύλακες έμαθαν ότι είχα ένα Ευαγγέλιο, σήμαναν συναγερμό και έψαξαν ολόκληρη τη φυλακή. Στη δεύτερη έρευνα, το βρήκαν. Τιμωρήθηκα γι’ αυτό και έπρεπε να περάσω δέκα μέρες και δέκα νύχτες απομόνωση σε ένα παγωμένο κελί. Όμως δύο βδομάδες αργότερα μου δόθηκε μία ολόκληρη Καινή Διαθήκη, την οποία κατάφερα να κρατήσω σχεδόν μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσής μου.»

«Ερεύνησαν τη φυλακή πολλές φορές, αλλά κάθε φορά ο Κύριος με βοηθούσε. Μάθαινα για την έρευνα, πριν γίνει και κατάφερνα να κρύψω το πολύτιμο βιβλίο. Πολλοί άλλοι φυλακισμένοι με βοηθούσαν να κρύψω το βιβλίο, παρόλο που δεν ήταν Χριστιανοί.»

Οι φύλακες έκαναν κι άλλα πράγματα στην προσπάθειά τους να την αποθαρρύνουν και να την κάνουν να αρνηθεί την πίστη της, αλλά κάποια απ’ αυτά έκαναν στους ίδιους ζημιά. «Μια φορά ο φύλακας μου έδειξε ένα πακέτο με φαγητό. Μου είπε ότι περιείχε σοκολάτες και άλλα πολύ ωραία πράγματα. Δεν μου το έδωσε, αλλά ήταν πολύ ενθαρρυντικό να γνωρίζω ότι οι φίλοι μου νοιάζονταν για μένα. Η πραγματικότητα σήμαινε πολλά περισσότερα από το φαγητό. Σε μια άλλη περίπτωση, μου είπε ότι είχαν φτάσει δέκα πακέτα για μένα από τη Νορβηγία, αλλά ούτε τότε μου τα έδωσε… Είναι τέτοια χαρά για μας να βιώνουμε αυτή τη συγκεκριμένη πνευματική ενότητα με Χριστιανούς από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτό μας έδινε ελπίδα στη φυλακή. Θέλω να στείλω μια έκφραση αγάπη από μας όλους σ’ εκείνους που νοιάστηκαν για μας και προσευχήθηκαν για μας.»

Όταν τελείωσε και η τέταρτη ποινή φυλάκισης, η Άιντα είχε αλλάξει δραματικά. Η νεανική ομορφιά που έμοιαζε σαν σταρ του κινηματογράφου, δεν είχε μόνο εξαφανιστεί, αλλά μόλις στα τριάντα της φαινόταν περισσότερο από πενήντα. Ήταν τόσο καταβεβλημένη και φθαρμένη από τα χρόνια της φυλάκισης. Αν την είχατε δει, ποτέ δεν θα αναγνωρίζατε ότι ήταν η ίδια γυναίκα, εκτός από ένα πράγμα: το χαμόγελό της. Αντανακλούσε ακόμα την αγάπη και τη χαρά της γνώσης του Ιησού ως Κύριου και Σωτήρα.

Στην τελευταία και δυσκολότερη φυλάκισή της, η Άιντα έγραψε: «Ένα εδάφιο έγινε καθαρότερο από ποτέ: ‘Ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν.’  (Ματθ. 11/ια’:30) Ο ίδιος ο Ιησούς είπε αυτά τα λόγια και κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων φυλάκισης άρχισα να καταλαβαίνω πόσο πραγματικά και αληθινά είναι.»

Το 1991, είκοσι χρόνια μετά την τέταρτη και τελευταία της φυλάκιση, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε με την πτώση του Κομμουνισμού. Οι διωγμοί της κυβέρνησης προς τους Χριστιανούς σταμάτησαν, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Η πίστη και ο αγώνας της Άιντα και των άλλων από τη μυστική εκκλησία δεν ήταν μάταια.

Το 1992, αγγελιοφόροι από τη Φωνή των Μαρτύρων βρήκαν την Άιντα, άρρωστη, χλωμή και αδύνατη να ζει σε ένα καθαρό, όμορφα τακτοποιημένο διαμέρισμα σε ένα διαλυμένο παλιό κτίριο στην Άγια Πετρούπολη. Αυτή παρέμενε  ένα νησί καθαρότητας και τάξης μέσα στο χάος. Ήταν μία εικόνα της καρδιάς και του πνεύματός της. Φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν κρατούσε πικρία στους πρώην βασανιστές της. Το μόνο που είχε ήταν συγχώρηση. Είχε εκπλαγεί από την προσοχή που προκάλεσε η ιστορία της σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όμως ήταν ευγνώμων γι’ αυτό. Είπε: «Μπόρεσα να υπομείνω μόνο εξαιτίας των πολλών προσευχών απ’ όλο τον κόσμο. Διαφορετικά δεν θα είχα επιμείνει.

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Amos 4:1-6:14
Τρίτη
Amos 7:1-9:15
Τετάρτη
Πέμπτη
Jonah 1:1-4:11
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Nahum 1:1-3:19
Every Day in the Word
www.esv.org