• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

Ο Θεός θα μου δώσει δύναμη Εκτύπωση E-mail
Ιστορίες Μαρτύρων

Ο Θεός θα μου δώσει δύναμη

Ρόουλαντ Τέιλορ – Αγγλία – 1555

«Ρόουλαντ, μην πας», επέμεναν οι φίλοι του. «Έκανες το καθήκον σου. Έχεις ομολογήσει την αλήθεια και αντιστάθηκες στον ιερέα, όταν προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία του. Ο Σωτήρας μας Χριστός μας είπε ότι όταν μας διώκουν σε μία πόλη, πρέπει να φεύγουμε και να πηγαίνουμε σε άλλη. Φυλάξου για άλλη μια φορά, όταν η Εκκλησία θα έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιους σταθερούς διδασκάλους και θεοσεβείς ποιμένες.

Ο Τέιλορ απάντησε: «Ο Θεός δεν θα αφήσει την Εκκλησία Του. Θα σηκώσει άλλους να διδάξουν το λαό Του.»

«Όσον αφορά εμένα, πιστεύω ενώπιον του Θεού, ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να υπηρετήσω καλύτερα το Θεό, όπως ίσως γίνει τώρα. Ούτε θα έχω ποτέ τόσο ένδοξο κάλεσμα, όπως έχω τώρα, ούτε θα μου προσφέρει ο Θεός τόσο μεγάλο έλεος όπως τώρα. Έτσι λοιπόν ζητώ από σας και από όλους τους άλλους φίλους μου να προσεύχεστε για μένα και γνωρίζω ότι ο Θεός θα μου δώσει δύναμη και το Άγιό Του Πνεύμα.»

Στα μέσα του 1500 η Βίβλος είχε μεταφραστεί στα αγγλικά. Η πόλη του Χάντλεϋ ήταν από τα πρώτα μέρη που έλαβε το Λόγο του Θεού σ’ όλη την Αγγλία. Εδώ συχνά πολλοί διάβαζαν ολόκληρη τη Γραφή και ακολουθούσαν το Λόγο του Θεού στη ζωή τους.

Όταν όμως ο βασιλιάς Εδουάρδος πέθανε, η θρησκευτική ελευθερία έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα προς τα πίσω. Ο Ρόουλαντ Τέιλορ, ποιμένας στο Χάντλεϋ, προκάλεσε με γενναιότητα εκείνους που προσπάθησαν να αναγκάσουν τους πιστούς να επιστρέψουν πίσω στους Σκοτεινούς Αιώνες των δεισιδαιμονιών και της ειδωλολατρίας. Γι’ αυτό το λόγο, διατάχθηκε να εμφανιστεί μπροστά στον επίσκοπο και στο λόρδο καγκελάριο.

«Είμαι γέρος και έχω ήδη ζήσει αρκετά για να δω αυτές τις τρομερές και τις πιο πονηρές μέρες», είπε στους φίλους του. «Κάνεις όπως σε οδηγεί η συνείδησή σου. Είμαι εντελώς αποφασισμένος με τη χάρη του Θεού να πάω στον επίσκοπο. Δεν περιμένω δικαιοσύνη ή αλήθεια, αλλά φυλάκιση και φρικτό θάνατο. Ξέρω όμως ότι ο σκοπός μου είναι καλός και δίκαιος και η αλήθεια δυνατή με το μέρος μου.

Με αυτά τα λόγια, πήγε πρόθυμα στο Λονδίνο, όπου, όπως είχε προβλέψει, κατηγορήθηκε ως αιρετικός και τον έριξαν στη φυλακή. Μετά από δύο χρόνια, τον έφεραν πάλι μπροστά στους επισκόπους και του δόθηκε η ευκαιρία ν’ αλλάξει τη στάση του.

Απάντησε με θάρρος: «Δεν θα απομακρυνθώ από την αλήθεια, η οποία κηρύχθηκε επί των ημερών του βασιλιά Εδουάρδου. Ευχαριστώ το Θεό που με κάλεσε να αξιωθώ να πάθω για το Λόγο Του και την αλήθεια.»

Όταν οι επίσκοποι τον είδαν τόσο θαρραλέο, πιστό και σταθερά αμετάβλητο στην αλήθεια, τον καταδίκασαν σε θάνατο.

Στάλθηκε αμέσως πίσω στην πόλη Χάντλεϋ για να καεί στην πυρά. Στο δρόμο ήταν τόσο χαρούμενος και ευτυχισμένος που όλοι που τον έβλεπαν θα νόμιζαν ότι πήγαινε σε κάποια γιορτή ή γάμο. Τα λόγια του προς τους φρουρούς συχνά τους έκαναν να κλαίνε, καθώς τους καλούσε επίμονα να μετανοήσουν από το πονηρή και κακή ζωή τους. Θαύμαζαν που τον έβλεπαν τόσο σταθερό, ατρόμητο, γεμάτο χαρά και ευτυχία που θα πέθαινε.

Δύο μίλια έξω απ’ την πόλη, κατέβηκε από το άλογό του και χόρεψε, γιατί ήταν πολύ χαρούμενος που ήταν κοντά στην πατρίδα του. Μετά προσευχήθηκε: «Σ’ ευχαριστώ, Κύριε, που για μια φορά ακόμα θα δω το ποίμνιό μου, τους οποίους αγάπησα με την καρδιά μου και τους δίδαξα με αλήθεια. Ευλόγησέ τους και κράτησέ τους σταθερούς στο Λόγο και την αλήθειά Σου.»

Έπρεπε να περάσει μέσα από την πόλη για να φτάσει στον τόπο της εκτέλεσης. Και από τις δυο μεριές του δρόμου ήταν άνδρες και γυναίκες που έκλαιγαν και φώναζαν. «Ω Κύριε! Πάει ο καλός μας ποιμένας, που μας δίδαξε τόσο πιστά, μας φρόντισε και μας οδήγησε. Ω ελεήμονα Θεέ! Τι θα κάνουμε εμείς τα φτωχά, σκορπισμένα πρόβατα; Τι θα έρθει απ’ αυτό τον πονηρό κόσμο; Κύριε, δυνάμωσέ τον και ανακούφισέ Τον.»

Όταν έφτασαν στο μέρος όπου θα τον έκαιγαν, ο Τέιλορ είπε σ’ όλους όσους ήταν εκεί μαζεμένοι: «Δεν σας δίδαξα τίποτα πέρα από τον άγιο Λόγο του Θεού και τα μαθήματα εκείνα που πήρα εγώ από το ευλογημένο βιβλίο του Θεού, την Αγία Γραφή. Ήρθα εδώ αυτή τη μέρα για να σφραγίσω με το αίμα μου.»

Καθώς γονάτισε και προσευχόταν, μία φτωχή γυναίκα ανέβηκε κοντά του και προσευχήθηκε μαζί του. Όμως την έσπρωξαν μακριά και την απείλησαν ότι θα ποδοπατούσαν με τα άλογα. Ακόμα και τότε, εκείνη δεν έφυγε, αλλά έμεινε εκεί και προσευχόταν μαζί του.

Πήγε στον πάσσαλο, τον φίλησε και στάθηκε κόντρα σ’ αυτόν με τα χέρια διπλωμένα και τα μάτια του προς τον ουρανό. Κι εκεί συνέχισε να προσεύχεται.

Τον έδεσαν με αλυσίδες και μερικοί άνθρωποι έβαλαν ξύλα από κάτω. Κάποιος με αγριότητα του πέταξε ένα σωρό ξύλα, που τον βρήκαν στο κεφάλι και άρχισε να τρέχει αίμα από το πρόσωπό του. Εκείνος του είπε: «Φίλε μου, αρκετά κακό μου συμβαίνει. Γιατί χρειαζόταν να το κάνεις αυτό;»

Στο τέλος άναψαν τη φωτιά. Ο Τέιλορ σήκωσε και τα δυο του χέρια και επικαλέστηκε το Θεό, λέγοντας, «Φιλεύσπλαχνε ουράνιε Πατέρα, στο όνομα του Ιησού Χριστού του Σωτήρα μου, λάβε την ψυχή μου στα χέρια Σου.»

Στεκόταν μέσα στις φλόγες χωρίς να κλαίει ή κινείται με τα χέρια διπλωμένα. Ένας άνθρωπος απ’ την πόλη για να τον γλιτώσει από περισσότερο βασανισμό, έτρεξε στη φωτιά και τον χτύπησε στο κεφάλι με ένα μακρύ πολεμικό τσεκούρι. Ο Τέιλορ πέθανε ακαριαία και το σώμα του έπεσε στη φωτιά.

Ο άνθρωπος του Θεού ποτέ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά του μόνος του. Το Άγιο Πνεύμα του Θεού είναι πάντοτε εκεί για να του δώσει ανάπαυση, δύναμη κι ελπίδα.

 

 

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Amos 4:1-6:14
Τρίτη
Amos 7:1-9:15
Τετάρτη
Πέμπτη
Jonah 1:1-4:11
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Nahum 1:1-3:19
Every Day in the Word
www.esv.org