• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

"Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ" Εκτύπωση E-mail
Ιστορίες Μαρτύρων
Ευρετήριο Άρθρου
"Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ"
Η Φωνή των Μαρτύρων - Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

"Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ" Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ


Η "Φωνή των Μαρτύρων" ιδρύθηκε στα μέσα του 1960 από τον ποιμένα Richard Wurmbrand, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε από το κομ-μουνιστικό καθεστώς στην πατρίδα του Ρουμανία για δεκατέσσερα χρόνια. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Wurmbrand οραματίστηκε μία διακονία που θα είχε σαν στόχο την άσχημη κατάσταση της Διωκόμενης Εκκλησίας, θα ύψωνε τη φωνή για χάρη της και θα έδινε ενθάρρυνση και βοήθεια σ' εκείνους. Η ιστορία του Richard Wurmbrand και το βάρος του για τους Χριστιανούς που διώκονται σ' όλο τον κόσμο, έχει εξιστορηθεί σε πολλά βιβλία του και ιδιαίτερα στο μπεστ-σέλλερ "Βασανισμένοι για το Χριστό".

Παρακάτω δίδεται μία σύντομη ιστορία αυτής της όρασης...

Η Ιστορία της Φωνής των Μαρτύρων

Στο Εβραίους 13/ιγ':3, ο Λόγος του Θεού μας συμβουλεύει : "Ενθυμείσθε τους δεσμίους ως συνδέσμιοι, τους ταλαιπωρουμένους ως όντες και σεις εν σώματι." Ο Θεός γνώριζε ότι τα παιδιά Του θα υπέφεραν για την πίστη τους. Γνώριζε ότι χιλιάδες από τα παιδιά Του θα φυλακίζονταν, θα τους έδερναν, θα τους βασάνιζαν, ακόμα και θα μαρτυρούσαν για τη μαρτυρία τους για τον τον Ιησού Χριστό.

Ο Θεός γνώριζε επίσης ότι, θα ήταν απαραίτητο εκείνοι που ζουν σε μια ελεύθερη κοινωνία να συμμεριστούν τις θλίψεις των άλλων, με το να θυμούνται εκείνους που είναι δέσμιοι και επιβεβαιώνοντας ακόμα μία φορά ότι το πολίτευμά μας είναι στον ουρανό και όχι σ' αυτόν τον κόσμο. Ο Θεός γνώριζε ότι με το να συμμεριζόμαστε τις θλίψεις των άλλων, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να υπομείνουμε τέτοιες δοκιμασίες και ότι, θα ενδυναμώναμε όλο το Σώμα και θα εκπληρώναμε το Λόγο Του.

"Και είτε πάσχει εν μέλος, πάντα τα μέλη συμπάσχουσιν, είτε τιμάται εν μέλος, πάντα τα μέλη συγχαίρουσιν." (Β' Κορ. 12/ιβ':26)

Στις παρακάτω σελίδες δίδεται ένα χρονοδιάγραμμα των γνωστών γεγονότων που οδήγησαν στην ίδρυση της διακονίας της "Φωνής των Μαρτύρων". Αυτό δεν γίνεται για να δείξουμε τις προσπάθειές μας, αλλά μάλλον για να αποκαλύψουμε το βαθύ έργο του Θεού να ενώσει όλα μαζί τα κομμάτια που χρειάζονται για να εκπληρωθεί η επιθυμία Του.

ΠΡΙΝ ΤΟ 1937

Σ' ένα από τα πολλά ορεινά χωριά της Ρουμανίας ζούσε ένα ευσεβής γέρος ξυλουργός. Είχε μία θερμή αγάπη για του Ιουδαίους, και επιθυμούσε πάνω απ' όλα, πριν πεθάνει να κατόρθωνε να κέρδιζε ένα Ιουδαίο για το Χριστό. Όμως δεν υπήρχαν Ιουδαίοι στο χωριό του, ήταν άρρωστος και δεν είχε τη δύναμη να ταξιδέψει για να ψάξει να βρει κάποιον Ιουδαίο, στον οποίο θα έδινε την ομολογία του. Με ένα θαυμαστό τρόπο, ο Θεός θα απαντούσε την προσευχή του.

1937

Χωρίς κάποιο προφανή λόγο, ένας νεαρός Ιουδαίος και η γυναίκα του φτάνουν στο χωριό. Εκεί, για πρώτη φορά στη ζωή τους, το πικραμένο ζευγάρι συναντά έναν άντρα που απλά τους δίνει πολλή αγάπη και τρυφερότητα. Για ώρες αυτός ο γέρος ξυλουργός προσεύχεται γι' αυτούς τους Ιουδαίους ξένους και ψάχνει με κάθε πιθανό μέσο να τους οδηγήσει στο Σωτήρα. Σε μια τελική προσπάθεια να προσεγγίσει το νεαρό ζευγάρι Εβραίων, ο ηλικιωμένος ξυλουργός τους δίνει μία Καινή Διαθήκη.

1938

Η αγάπη θριαμβεύει. Οι Εβραίοι ξένοι, ο Richard και η Sabina Wurmbrand αφιερώνουν τη ζωή τους στον Ιησού Χριστό και στην υπηρεσία Του.

1941

Η Ρουμανία βοηθά τη Γερμανία στον πόλεμο ενάντια στις ΕΣΣΔ και φιλοξενεί τα γερμανικά στρατεύματα. Ο Richard Wurmbrand, που είναι τώρα ποιμένας, βλέπει μία νέα ευκαιρία ανάμεσα στους κατακτητές στρατιώτες και ξεκινούν ευαγγελιστικές δραστηριότητες. Πριν περάσει πολύς καιρός, οι Wurmbrand έμαθαν τι σημαίνει να υποφέρει κανείς για το Χριστό. Όσο κράτησε η κυριαρχία του τρόμου των Ναζί, ξυλοκοπήθηκαν και συλλήφθηκαν ξανά και ξανά.

1944

Οι Ρουμάνοι Κομμουνιστές αρπάζουν την εξουσία και ένα εκατομμύριο "προσκαλεσμένα" ρωσικά στρατεύματα ξεχύνο-νται στη χώρα. Ο Wurmbrand ασχολείται με μία διπλή διακονία, προς τους δικούς τους καταπιεσμένους συμπατριώτες και τους Ρώσους. Επιβιβάζεται σε τρένα και χρησιμοποιεί τα μακρινά ταξίδια για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Μεταμφιεσμένος μπαίνει σε ρωσικά στρατόπεδα και δίνει το Λόγο του Θεού.

1945

O Richard και η Sabina Wurmbrand παρακολουθούν το "Κογκρέσο της Επίσημης Εκκλησιαστικής Λατρείας", που διοργάνωσε η ρουμανική κομμουνιστική κυβέρνηση. Καθώς πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες προχωρούσαν μπροστά και ορκιζόταν πίστη στο νέο καθεστώς, η Sabina Wurmbrand λέει στο σύζυγό της "να σβήσει τη ντροπή από το πρόσωπο του Ιησού".

Ο Richard, γνωρίζοντας την έκβαση μιας τέτοιας πράξης, λέει στη γυναίκα του ότι αν προκαλέσει το κογκρέσο, αυτή θα έμενε χωρίς σύζυγο. Η μόνη της απάντηση ήταν η εξής: "Δεν χρειάζομαι ένα δειλό για σύζυγο." Όταν ο ποιμένας κάνει το βήμα μπροστά, οι αντιπρόσωποι πιστεύουν ότι και αυτό θα δώσει δόξα στη νέα ηγεσία, αλλά προς έκπληξή τους ο Richard λέει στους 4000 αντιπροσώπους ότι το καθήκον τους σαν Χριστιανοί είναι να δίνουν δόξα μόνο στο Θεό και το Χριστό.

1946

Γνωρίζοντας τους κινδύνους των ευαγγελιστικών δραστηριοτήτων, ο Wurmbrand οδηγεί μία "υπόγεια" εκκλησία στην ενθάρρυνση των πιστών για να ακολουθήσουν τις ιεραποστολικές προσπάθειες ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες. Πιστεύει ότι ο Θεός έχει στείλει τους Ρώσους στη Ρουμανία, γιατί ίσως σωθούν.

Συγκαλυμμένα σαν κομμουνιστική προπαγάνδα, χιλιάδες Ευαγγέλια τυπώνονται κρυφά και διανέμονται στις δυνάμεις κατοχής. Ακόμα και κάτω από τη συνεχή απειλή και τον κίνδυνο, η εκκλησία αυξάνεται.

1947

Ο Richard οργανώνει ομάδες Χριστιανών να περάσουν λαθραία ρωσικά Ευαγγέλια στη Ρωσία. Στις 30 Δεκεμβρίου, διακηρύττεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας.

1948

Την Κυριακή το πρωί, στις 29 Φεβρουαρίου, ο Wurmbrand φεύγει να πάει στην εκκλησία. Ποτέ δεν φτάνει εκεί.

Μία μικρή ομάδα της μυστικής αστυνομίας, συνοδευόμενη από τον κυβερνήτη, απαγάγουν τον Richard και τον παίρνουν στο αρχηγείο τους. Τον κλειδώνουν σε κελί απομόνωσης και εκχωρείται ως "Φυλακισμένος Νούμερο 1".

1950

Γνωρίζοντας το έργο της Sabina στη μυστική εκκλησία, οι Κομμουνιστές τη συλλαμβάνουν και την υποβάλουν σε καταναγκαστική εργασία στο Danube Canal. Ο εννιάχρονος γιος της, Μιχαίας, απέμεινε ορφανός.

1953

Η Sabina Wurmbrand απελευθερώνεται και συνεχίζει το έργο της στη μυστική εκκλησία. Της είπαν ότι ο άντρας έχει πεθάνει στη φυλακή. Αρνούμενη να πιστέψει την αναφορά, η Sabina διατηρεί τις ελπίδες της ότι μία μέρα θα δει ξανά το Richard.

1956

Σε μια γενική αμνηστία που δόθηκε, ο Richard Wurmbrand απελευθερώνεται, αφού υπηρέτησε 8,5 χρόνια στη φυλακή. Υπέστη τρομερά βασανιστήρια στα χέρια της κτηνώδης μυστικής αστυνομίας με την προειδοποίηση να μην κηρύξει ξανά.

Παρά την κακομεταχείριση που υπέστη από εκείνους που τον συνέλαβαν, ο Richard τους συμπεριφερόταν μόνο με ευγένεια, όπως ο ηλικιωμένος ξυλουργός είχε κάνει σ' εκείνον χρόνια πριν.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Richard αμέσως ξαναρχίζει το έργο του στη μυστική εκκλησία.

Ο Richard παραδόθηκε στις αρχές από κάποιον από τους ίδιους τους συνεργάτες του στη μυστική εκκλησία. Συλλήφθηκε ξανά και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια.

1964

Ο Richard Wurmbrand απελευ-θερώνεται σε μια ακόμα γενική αμνηστία και ξαναρχίζει το έργο του. Ο W. Stuart Harris και ο John Moseley από την "Ευρωπαϊκή Χριστιανική Αποστολή" (European Christian Mission) φτάνουν στο Βουκουρέστι.

Παίρνοντας προφυλάξεις για να μην τους ακολουθεί κανείς, ο Harris και ο Moseley φτάνουν στο μικρό σπίτι των Wurmbrand σε μία σοφίτα. Τους διηγείται μερικές από τις εμπειρίες του στη φυλακή, ενώ ο γιος του, ο Μιχαίας, κοιτάζει στο δρόμο από κάτω για να δει αν κάποιος παρακολουθεί.

Την επόμενη μέρα συναντιόνται σε ένα πάρκο στο Βουκουρέστι και έχουν την τελευταία τους συνομιλίας. Τους παραδίδουν πολύτιμες Γραφές και άλλα πράγματα. Αυτή είναι η πρώτη επαφή που είχαν οι Wurmbrand με ιεραποστολές του εξωτερικού από τότε που τους συνέλαβαν.

1965

Η οικογένεια των Wurmbrand έφυγαν από τη Ρουμανία πληρώνοντας λύτρα 10.000 δολάρια και πάλι η μυστική αστυνομία προειδοποίησε τον Richard να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Οι Wurmbrand ταξιδεύουν στη Σκανδιναβία και την Αγγλία και μετά συνεχίζουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Rirchard συλλαμβάνεται σε μία αντιπολεμική διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη Berkeley, όταν άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του προέδρου της συνέλευσης. Οι φοιτητές, που έκαναν πίσω μετά απ' αυτή τη διακοπή, συγκινούνται από την προσωπική του ιστορία από τη κομμουνιστική κτηνωδία.

Το Μάιο, ο ποιμένας ομολογεί στην Ουάσινγκτον ενώπιον της Υποεπιτροπής της Εσωτερικής Ασφαλείας της Γερουσίας (Senate's Internal Security Subcommittee), γυμνός από τη μέση και πάνω, αποκαλύπτοντας 18 βαθιές πληγές πάνω στο σώμα του από τα βασανιστήρια. Η ιστορία του εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρη τη χώρα και εκατοντάδες αιτήσεις για να μιλήσει φτάνουν στο σπίτι του.

1966

Ο Richard και η Sabina αρχίζουν να κάνουν ταξίδια σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτοντας τη θηριωδία που διαπράττεται στους αδελφούς και τις αδελφές στις κομμουνιστικές χώρες.

Στο Wurmbrand φτάνει ένα μήνυμα ότι η μυστική αστυνομία της Ρουμανίας σχεδιάζει τη δολοφονία του. Ακόμα και με τη συνεχιζόμενη απειλή και κίνδυνο, ο ποιμένας δεν σιωπά. Συνεχίζει τα ταξίδια και μιλάει παντού και γίνεται γνωστός ως "Η Φωνή της Μυστικής Εκκλησίας" και σαν "ο απόστολος Παύλος του Σιδηρούν Παραπετάσματος".

1967

Επιθυμώντας να υπηρετήσουν τη διωκόμενη οικογένειά τους με κάποιο μεγαλύτερο τρόπο, ξεκινούν επίσημα οι Wurmbrand μία διακονία, αφιερωμένη σ' αυτή την υπηρεσία. Τον Απρίλιο δημιουργείται το "Ο Ιησούς στον Κομμουνιστικό Κόσμο", που αργότερα ονομάστηκε "Η Φωνή των Μαρτύρων".

Εκδίδεται το βιβλίο "Βασανισμένοι για το Χριστό" που τονίζει την ομολογία του Wurmbrand. Τον Οκτώβριο, εκδίδεται η πρώτη μηνιαία επιστολή νέων της "Φωνής των Μαρτύρων" στις ΗΠΑ.

Η επιθυμία να βοηθηθεί η διωκόμενη εκκλησία εξαπλώνεται γρήγορα, καθώς Χριστιανοί άντρες και γυναίκες πλησιάζουν το Richard με την προσφορά να αφήσουν τις επίγειες καριέρες τους και τις επιχειρήσεις τους για να εργαστούν από εκεί και πέρα για τη Φωνή των Μαρτύρων. 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Amos 4:1-6:14
Τρίτη
Amos 7:1-9:15
Τετάρτη
Πέμπτη
Jonah 1:1-4:11
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Nahum 1:1-3:19
Every Day in the Word
www.esv.org