• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

Το χαμένο κόσμημα (3) Εκτύπωση E-mail
Michael l. Brown

Μετάνοια - Το χαμένο κόσμημα (3)
από τον Michael Brown


Η αληθινή μετάνοια είναι μια υπερφυσική ικανότητα. Γεννά αλλαγή καρδιάς και γίνεται η αιτία για αλλαγή στη συμπεριφορά. «Μετάνοια χωρίς διόρθωση, είναι σαν να συνεχίζεις να ψαρεύεις χωρίς να έχεις επιδιορθώσει το δίχτυ.» (Lorenzo Dow). Αυτή δεν είναι στ' αλήθεια μετάνοια. Αντίθετα, όπως άλλοι είπαν: «Η αληθινή μετάνοια είναι να σταματάς την αμαρτία.» «Να μην το ξανακάνεις είναι η πιο πραγματική μετάνοια.» Ή με τα λόγια ενός άλλου ανθρώπου, του John Trapp: «Η διόρθωση και η αλλαγή της ζωής είναι η καλύτερη μετάνοια.» Γι' αυτό ο Oswald Chamber μπορούσε να πει: «Ο μόνος μετανοημένος άνθρωπος είναι ο άγιος άνθρωπος και ο μόνος άγιος άνθρωπος είναι εκείνος που έγινε έτσι από το θαύμα της άφεσης.» Η μετάνοια και η άγια ζωή βαδίζουν χέρι-χέρι. «Η καλύτερη μετάνοια είναι να σηκωθείς πάνω και να κάνεις πράξεις δικαιοσύνης και να ξεχάσεις ότι είχε ποτέ σχέση με την αμαρτία.» (William James).


Μερικοί άνθρωποι κλαίνε και θρηνούν κι όμως ποτέ δεν μετανοούν. Ίσως είναι ταραγμένοι, επειδή πιάστηκαν ή επειδή οι συνέπειες της αμαρτίας είναι τόσο οδυνηρές. Αυτή δεν είναι γνήσια μετάνοια.

 Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ένας άλλος ευσεβής άνθρωπος, ο Thomas Watson:
«Κάποιος μπορεί να αποχωριστεί μια αμαρτία κι όμως χωρίς μετάνοια.
1) Ο άνθρωπος μπορεί να αποχωριστεί κάποιες αμαρτίες και να κρατήσεις κάποιες άλλες.
2) Μπορεί να αφήσει μια παλιά αμαρτία για να φιλοξενήσει μια άλλη.
3) Μπορεί ν' αφήσει μια αμαρτία όχι τόσο από τη δύναμη της χάριτος, αλλά από λόγους προνοητικότητας.
Η αληθινή αποπομπή της αμαρτίας γίνεται όταν οι πράξεις της αμαρτίας σταματήσουν εξαιτίας της έγχυσης του κριτηρίου της χάρης, καθώς ο ουρανός σταματά να είναι σκοτεινός εξαιτίας της έγχυσης του φωτός.»
Ολόκληρη η ατμόσφαιρα και το κλίμα αλλάζουν.

Η αληθινή μετάνοια έχει ένα θαυμαστό αποτέλεσμα καθαρισμού. Μια μέρα στο Ισραήλ, ανάμεσα στους Ιουδαίους, ο Κύριος «θα εκχέει στον οίκο του Δαβίδ και στους κατοίκους της Ιερουσαλήμ πνεύμα χάριτος και ικεσιών. (Ζαχ. 12/ιβ':10). Ένα υπέρτατο πνεύμα χάριτος θα εκχυθεί πάνω στον αρχαίο λαό του Θεού. Τότε θα αναγνωρίσουν ότι Εκείνος που νόμιζαν ότι ήταν η αιτία όλων των δυσκολιών τους, Εκείνος που ονομάζεται Ιησούς, ήταν πραγματικά η μόνη πηγή της ελπίδας τους. «Εν τη ημέρα εκείνη θέλει είσθαι πένθος μέγα εν Ιερουσαλήμ .» (Ζαχ. 12/ιβ':10-14). Τι πένθος και μετάνοια θα υπάρξουν!

Και τα αποτελέσματα; «Εν τη ημέρα εκείνη θέλει είσθαι πηγή ανεωγμένη εις τον οίκον Δαβίδ και εις τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ δια την αμαρτίαν και δια την ακαθαρσίαν.» (Ζαχ. 13/ιγ':1) Και αυτός ο καθαρισμός, το αποτέλεσμα δεκαετιών συντριμμένης προσευχής από εκείνους που μεσιτεύουν για τον Ισραήλ, θα μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά το έθνος. Αλληλούια! Αυτή είναι η μέρα που προφήτευσε ο Ησαίας:
«Εν εκείνη τη ημέρα ο κλάδος του Κυρίου θέλει είσθαι ωραίος και ένδοξος, και ο καρπός της γης εξαίρετος και ευφρόσυνος εις τους διασωθέντας εκ του Ισραήλ και ο υπόλοιπος εν Σιών και ο εναπολειφθείς εν Ιερουσαλήμ, όταν εκπλύνη ο Κύριος την ακαθαρσίαν των θυγατέρων της Σιών, και καθαρίση το αίμα της Ιερουσαλήμ εκ μέσου αυτής δια πνεύματος κρίσεως και διαπνεύματος καύσεως.» (Ησ. 4/δ':2-4)
Θα καθαρίσει και θα εξαγνίσει τα πάντα μεμιάς. Και ο λαός θα είναι άγιος ενώπιόν Του. Οι ρίζες της αμαρτίας θα εξατμιστούν και οι κηλίδες της αμαρτίας θα ξεπλυθούν.


Αυτή είναι η ουσία της μετάνοιας. Παράγει μια βαθιά εδραιωμένη, διαρκή αλλαγή. Είναι το κλειδί για τον πραγματικό αγιασμό. Είναι απαίτηση στη πληρωμένη από το Άγιο Πνεύμα ζωή. Βλέπει την αμαρτία γι' αυτό που είναι και λυπάται αληθινά γι' αυτήν. Δεν ομολογεί μόνο την αμαρτία, αλλά ντρέπεται ανυπόκριτα γι' αυτήν. Την μισεί και την αποστρέφεται!
Η αληθινή μετάνοια είναι ο ένδοξος δότης της ζωής. Είναι το κλειδί για μια αληθινά αποκαταστημένη Εκκλησία. Δεν έχουμε όμως ακόμα αποκατασταθεί. Η κατάσταση της χώρας μας, η κατάσταση στον κόσμο και η κατάσταση στο Σώμα του Χριστού μας καλούν να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την προτροπή του Ιωήλ:
«Και τώρα δια τούτο, λέγει Κύριος, επιστρέψατε προς εμέ εξ όλης της καρδίας υμών και εν νηστεία και εν κλαυθμώ και εν πένθει. Και διαρρήξατε την καρδίαν σας και μη τα ιμάτιά σας και επιστρέψατε προς Κύριον τον Θεόν σας, διότι είναι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και μεταμελούμενος δια το κακόν. Τις οίδεν, αν θέλη επιστρέψει και μεταμεληθή και αφήσει ευλογίαν κατόπιν αυτού, προσφοράν και σπονδήν εις Κύριον τον Θεόν υμών;» (Ιωήλ 2/β':12-14)
Η διεθνής μετάνοια ξεκινά με τον καθένα από μας.

Είσαι έτοιμος να γίνεις αγενής με την αμαρτία; Δεν είναι τόσο τα λόγια που λες, όσο η στάση της καρδιάς σου (οι μεγάλοι όρκοι και οι υποσχέσεις δεν εντυπωσιάζουν τον Κύριο). Ψάξε βαθιά και να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου. Φλερτάρεις με την επιθυμία; Παίζεις παιχνίδια με την απληστία; Σταμάτησες να φυλάγεσαι από την υπερηφάνεια; Προσευχήσου. Αρνήσου να παραιτηθείς. Κράτα το Λόγο μπροστά σου. Θέσε τον Κύριο μπροστά στα μάτια σου.


Αν η απάντηση δεν έρθει σήμερα, ζήτα, ψάξε και χτύπα ξανά. Να είσαι επίμονος. Πρέπει να καθαριστείς από την αμαρτία και την ενοχή. Πρέπει να ανήκει ολοκληρωτικά στο Θεό. Εκείνος θα σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι. Θα σου δωρίσει τη χάρη για να μετανοήσεις. Θα ξεκλειδώσει τη φυλακή σου και θα σε κάνει να πετάξεις ψηλά, αν το εννοείς, αν το θέλεις, αν είσαι ειλικρινής. Άφησε τις βρώμικες συνήθειες στα πόδια Του μια και καλή. Θα τα πετάξει μακριά από σένα.
«Όταν η ψυχή έχει θέσει τα λάθη της στα πόδια του Θεού, αισθάνεται σαν να έχει φτερά.» (Eugenie de Guerin).


Είσαι έτοιμος να πετάξεις;
 O Michael Brown είναι ιδρυτής του ICN Ministries, όπου η διακονία του είναι να φέρει το μήνυμα της μετάνοιας και της αναζωπύρωσης στον Ισραήλ, την Εκκλησία και τα έθνη. Άνθρωπος με αναγνωρισμένο κύρος πάνω στην αναζωπύρωση έχει κηρύξει σ' όλες τις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. Επίσης έχει ασχοληθεί με τον Ιουδαϊκό Ευαγγελισμό. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και τα σχόλιά του εκδίδονται μέσα σε βιβλικές εγκυκλοπαίδειες και σχολιαστικά εγχειρίδια.

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Mark 3:31-4:25,Psalm 37:12-29
Τρίτη
Mark 4:26-5:20,Psalm 37:30-40
Τετάρτη
Mark 5:21-43
Πέμπτη
Mark 6:1-29
Παρασκευή
Mark 6:30-56
Σάββατο
Mark 7:1-23,Psalm 40:11-17
Κυριακή
Mark 7:24-8:10,Psalm 41:1-13
Every Day in the Word
www.esv.org