• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

Όλα για Σένα, Ιησού ! (1) Εκτύπωση E-mail
Διάφοροι

Όλα για Σένα, Ιησού ! (1) από την Fawn Parish

Χριστός συμπληρωματικός είναι Χριστός παραγκωνισμένος. (William Hendriksen)

Θα σε στενοχωρούσε να ήσουν η μητέρα του. Ήταν ένα κοκαλιάρικο αγόρι, το είδος εκείνου του παιδιού που κάνει τα άλλα παιδιά να διασκεδάζουν κοροϊδεύοντάς το. Μαθητής αναμφισβήτητα αργός. Βαριόταν το σχολείο. Στα διαγωνίσματα έγραφε απαίσια και γιόρτασε τα όγδοα γενέθλιά του πολύ πριν καταφέρει να μάθει να διαβάζει. Παίρνοντας όμως μια απίστευτη απόφαση, του δόθηκε ευχαρίστως μία θέση στο τραπέζι της Ιστορίας. Η ζωή του Augustin Jean Fresnel είναι κάτι περισσότερο από απλά μια ιστορία, μια περίεργη αντίφαση, ένα παραμύθι με απρόβλεπτες αλλαγές και εξελίξεις. Η απόφαση του Αυγουστίνου έχει φοβερή σημασία για όποιον αγαπά το Θεό. 
Η απόφαση του Αυγουστίνου
Αν γινόσουν ναύτης την εποχή του Αυγουστίνου, θα ζούσες σίγουρα μια μικρή ζωή. Οι φάροι δεν μπορούσαν τότε να εκπέμψουν το φως μακριά μέσα στη θάλασσα για να προειδοποιήσουν τα επερχόμενα πλοία. Οι καπετάνιοι συχνά δεν έβλεπαν το φως παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Τα κουφάρια των πλοίων γέμιζαν τις ακτές σ' όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα δεν βρισκόταν στην έλλειψη καλοβαλμένων φάρων, αλλά η έλλειψη της αντανάκλασης του φωτός μακριά μέσα στη θάλασσα.

Για δύο χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ερευνούσαν τρόπους για να διορθώσουν το πρόβλημα με ελάχιστα αποτελέσματα. Ξεκινώντας από το φάρο της Αλεξάνδρειας που κατασκευάστηκε γύρω στο 280 π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα, οι φάροι είδαν ελάχιστη βελτίωση στην ικανότητά τους να ρίχνουν φως σε μεγάλη εμβέλεια. Δεν ήταν επειδή οι άνθρωποι δεν προσπαθούσαν. Οι περισσότεροι συγκέντρωναν την προσοχή τους στο να βελτιώσουν το καύσιμο. Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι αν έκαναν τη φλόγα λαμπρότερη, θα λυνόταν το πρόβλημα. Τίποτα δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικό, ούτε το ξύλο, ούτε ο άνθρακας, ούτε το λίπος της φάλαινας. Η προσπέλαση ήρθε δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν ο Αυγουστίνος Ζαν Φρέσνελ πήρε μία σημαντική απόφαση. Αντί να προσπαθεί να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία των φάρων ή να κατασκευάσει ένα καλύτερο καύσιμο, ο Φρέσνελ αποφάσισε να μελετήσει τη συμπεριφορά του ίδιου του φωτός.

Ο Φρέσνελ δεν μελέτησε τους φάρους. Δεν εστίασε την προσοχή του στο σχεδιασμό, στην καλύτερη κατασκευή και στην τοποθέτηση. Δεν ξέθαψε τους σκελετούς από τα διαλυμένα πλοία για να γράψει μια διδακτορική διατριβή για την κατασκευή των καταστραμμένων πλοίων. Ποτέ δεν έγραψε κάποιο εγχειρίδιο για τη συντήρηση και τη στελέχωση των φάρων. Αντίθετα (και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο σ' αυτό το άρθρο), αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του ίδιου του φωτός. Και για χιλιάδες πλοία και ναυτικούς, αυτό έκανε όλη τη διαφορά.

Ο Φρέσνελ, χρησιμοποιώντας τις αντανακλαστικές ιδιότητες του φωτός κατάφερε να στείλει μια ακτίνα μακριά στη θάλασσα σε απόσταση 20 μιλίων. Οι μελέτες του για το φως έγιναν οι αρχές αργότερα που χρησιμοποιήθηκαν στους προβολείς των αυτοκινήτων και στα φώτα που βρίσκονται πάνω στα αυτοκίνητα της αστυνομίας και τα άλλα οχήματα επείγουσας ανάγκης.

Μελετώντας τη συμπεριφορά του ίδιου του φωτός ο Φρέσνελ έλυσε το πρόβλημα των ναυτικών. Ο Φρέσνελ έγινε ο πατέρας της σύγχρονης οπτικής. Η ιστορία του απεικονίζει την αναγκαστική πραγματικότητα του λαού του Θεού. Είναι σημαντικότερο να μελετάς το χαρακτήρα του Ίδιου του Φωτός απ' ότι να επικεντρώνεσαι σε οτιδήποτε άλλο που σχετίζεται μ' Εκείνο.

Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν την εποχή του Φρέσνελ. Έχουμε φως, άπλετο φως, αλλά αυτό δεν αντανακλάται μακριά μέσα στη θάλασσα για να αλλάξει την πορεία της ζωής των ανθρώπων. Ζωές, γάμοι και θεσμοί ναυαγούν καθημερινά και κείτονται κομμένα στα δύο, ωχρά να σαπίζουν στις ακτές μας. Καθημερινά ο πολιτισμός μας στραπατσάρεται στις ακονισμένες κόψεις του μεταμοντερνισμού και της σχετικότητας. Κι όμως ακόμα επιμένουμε μάταια να κλίνουμε προς το φως ελπίζοντας να προειδοποιήσουμε λίγα πλοία να στρίψουν προς βαθύτερα νερά.

Μια γενεά παρατημένη στη φουρτουνιασμένη θάλασσα

Οι απώλειες είναι τεράστιες. Είμαστε μια γενεά χωρίς πυξίδα, παρατημένη στη μανιασμένη, φουρτουνιασμένη, σκοτεινή θάλασσα. Στη χώρα μου πρόσφατα ένα εξάχρονο παιδί τράβηξε όπλο μέσα στο νηπιαγωγείο και πυροβόλησε σκοτώνοντας ένα άλλο εξάχρονο μαθητή. Περίπου τον ίδιο καιρό στην Καλιφόρνια μια 18χρονη κοπέλα πέταξε το πρόωρα γεννημένο γιο της στον κάδο απορριμμάτων του γείτονα και δεν θα διωχθεί. Πάρε οποιαδήποτε μεγάλη εφημερίδα και διάβασε τις αναγγελίες των ναυαγημένων ζωών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Είμαστε μια γενιά έντονα παρατημένη, συντριμμένη στα κρυμμένα ύφαλα των λανθασμένων ιδεολογιών. Ο Τσαρλς Κόλσον παρατηρεί:

«Όλες οι εισηγήσεις που προωθήθηκαν τον περασμένο αιώνα, έπεσαν μία-μία σαν ξύλινα στρατιωτάκια. Ο εικοστός αιώνας ήταν ο αιώνας της ιδεολογίας, των μεγάλων σε «-ισμός», κομμουνισμός, σοσιαλισμός, Ναζισμός, φιλελευθερισμός, επιστημονισμός . όλα τα μεγαλύτερα ιδεολογικά κατασκευάσματα έχουν πεταχτεί στο σωρό με τα κατάλοιπα της Ιστορίας. Το μόνο που απέμεινε, είναι ο κυνισμός του μεταμοντερνισμού με το χρεοκοπημένο ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια ή έννοια.» (3)

Είμαστε σαν τον Τιτανικό που πλέουμε με φουλ τις μηχανές μέσα σε πίσσα σκοτάδι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και αν υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα όπως το φως.


Ο Ιησούς, το πύρινο κέντρο του σύμπαντος.
Στη μέση του κινδύνου μας, δεν είμαστε ξένοι στην ελπίδα. Μέσα στην κατάμαυρη νύχτα μπαίνει ο Ιησούς, το Φως του Κόσμου. Το φως Του διαπερνά τον απελπισμένο δρόμο αυτής της γενιάς. Η προώθηση της Βασιλείας Του είναι επίμονη. Το φως Του σκορπίζει το μακρύ σκοτάδι. Δεν έχει μειώσει ούτε ένα βατ της φωτεινότητάς Του. Λάμπει με το φως χιλιάδων ήλιων. Το Αρνίο, που είναι το Φως φωτίζει ολόκληρη τη βασιλεία του Θεού. Το φως της Ζωής διαπερνά όλο το σκοτάδι. Στη ματιά Του τίποτα δεν μένει κρυφό. Στην ουσία λάμποντας με τη δόξα του Πατέρα Του, ο Ιησούς φωτίζει τους ουρανούς. Το σκοτάδι δεν μπορεί να Τον καταλάβει. Όπου είναι Εκείνος, τα πάντα είναι ευδιάκριτα. Μέσα στο φως Του, βλέπουμε φως. Είναι, όπως λέει ο George MacDonald, «το πύρινο κέντρο του σύμπαντος, ο πρώτος και ο έσχατος και ο ζων.» (4)

 

Είναι το επίκεντρο όλης της ζωής. Είναι το Φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. Το Φως, δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ το πρόβλημα. Ο Ιησούς είναι αναμφισβήτητα και σαφώς αρκετός. Όμως, επέλεξε να φανεί μέσα από τους φακούς της δικής μας ζωής. Σπάνια αντανακλούμε Εκείνον, διότι δεν έχουμε επικεντρωθεί σ' Εκείνον. Πού είναι εκείνοι οι Αυγουστίνοι που θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο να γνωρίσουν το Φως; Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουμε είναι η επιστροφή στην απλότητα της αφιέρωσης στον Ιησού. Γνωρίζουμε ότι αμέτρητα πλοία συντρίβονται μέσα στη νύχτα. Ξέρουμε τις στατιστικές. Έχουμε δει τα κουφάρια στις ακτές. Έχουμε ένα πρόβλημα κι αυτό είναι το εξής: Τα παιδιά του Φωτός δεν επικεντρώνονται στο Ίδιο το Φως. Επικεντρωνόμαστε σε πολλά πράγματα που σχετίζονται μ' Εκείνον, όμως δεν επικεντρωνόμαστε κυρίως σ' Εκείνον. Το κύριο σημείο δεν είναι πλέον κύριο σημείο. Ή ίσως θα έπρεπε να πω, ο Κύριος δεν είναι πλέον Κύριος.

Πειραματιζόμενοι με την πνευματική τεχνολογία

Όπως οι μηχανικοί των φάρων μέσα στους αιώνες, έτσι κι εμείς καθημερινά ερευνούμε να βελτιώσουμε την ποσότητα του φωτός που εκπέμπεται μέσα στη θάλασσα. Καταναλώνουμε την ενέργειά μας πειραματιζόμενοι με πνευματικές τεχνολογίες και τεχνικές, κοιτάζοντας σε χρισμένους ανθρώπους ή αποτελεσματικές πρακτικές. Καταναλωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό να βρούμε πράγματα που θα λειτουργήσουν. Έχουμε μια πληθώρα πνευματικών επιλογών, όπως: μαθήματα για την αύξηση της εκκλησίας και τα συναφή, πνευματική χαρτογράφηση, μαθήματα για θέματα προσευχής, μεθοδολογίες πολεμικής προσευχής, στρατηγικές για την κατάληψη της πόλης, πρωτοβουλίες για συμφιλίωση, σχέδια για τη μεταμόρφωση της πόλης, συμφωνίες για πολιτισμικές συνδέσεις. Ο κατάλογος είναι αυξανόμενος και κατατοπιστικός. Ζούμε σε μια επικοινωνιακή εποχή στιγμιαίας μεταφοράς σημαντικών μελετών και ιδεών.

Ποτέ πριν δεν μπορούσε η παγκόσμια εκκλησία να βρίσκεται στην ίδια σελίδα την ίδια ώρα, μαθαίνοντας να απαγγέλλουν μαζί νέα λεξιλόγια. Οι δυνατότητες να κινητοποιήσεις το λαό του Θεού προς κάποιο ενωμένο στόχο, είναι τεράστιες. Ο Θεός έχει προικίσει την εκκλησία με θαυμάσια εργαλεία και πληροφορίες.

Τώρα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες και να κάνουμε εκτιμήσεις για το τι λειτουργεί και τι όχι. Οι μελέτες και οι ιδέες μας βρίσκουν τώρα ένα παγκόσμιο ακροατήριο στιγμιαία. Αυτό φτιάχνει μια δημιουργική συνεργία που μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές υπερβάσεις και απελευθερώσεις. Η δυνατότητά μας να συνδεόμαστε παγκόσμια και άμεσα, μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία ειδικοτήτων και νέων πνευματικών τεχνικών που μας γοητεύουν και μας εκπλήσσουν.

Βέβαια πιστεύουμε ότι αυτές οι νέες προσεγγίσεις θα κάνουν το φως να αυξηθεί. Έχουμε ανθρώπους που εργάζονται για την ενότητα των ποιμένων, ανθρώπους για την αναζωπύρωση, ανθρώπους για τη λύτρωση των πολιτισμών, μελλοντιστές για τη Χριστιανική κοσμοθεωρία, ανθρώπους για τις οικογενειακές αξίες, ειδικούς για τον πνευματικό πόλεμο, ειδικούς στην προσευχή, ειδικούς για τη στρατηγική της κατάληψης των πόλεων, ειδικούς στην προφητεία, ειδικούς στη διδασκαλική καθαρότητα, αλλά έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους αφοσιωμένους πλήρως στη μελέτη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του Ιησού, του Φωτός. Το φως μας δεν αντανακλάται και δεν διαπερνά το σκοτάδι μακριά μέσα στη θάλασσα διότι εστιάζουμε τους φακούς της προσοχής μας στα αγαθά πράγματα, όχι όμως στο πιο ζωτικό πράγμα, τον Ιησού Χριστό, το Φως του κόσμου.

Είμαστε σε σοβαρό κίνδυνο να κρύψουμε τον Ιησού μέσα στις μυριάδες των ειδικοτήτων και των πνευματικών επιλογών. Ο A. W. Tozer παρατήρησε ότι έτσι όπως ο επιστήμονας έχασε το Θεό ενώ βρισκόταν μέσα στα θαύματα του κόσμου Του, φοβήθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο οι αναγεννημένοι κόντευαν να χάσουν το Θεό ενώ βρίσκονται μέσα στο θαύμα του Λόγου Του. (5) Εγώ θα πρόσθετα ότι στη γενιά μας κοντεύουμε να χάσουμε το Θεό μέσα στις νέες πνευματικές τεχνικές και τις πνευματικές επιλογές. Με τις εντυπωσιακές και εκθαμβωτικές ικανότητές τους, συχνά παραμερίζουν Εκείνον, Τον οποίον είναι δημιουργημένοι να εξυψώνουν.

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Mark 1:1-28
Παρασκευή
Mark 1:29-2:12,Psalm 35:17-28
Σάββατο
Mark 2:13-3:6
Κυριακή
Mark 3:7-30
Every Day in the Word
www.esv.org