• Wide screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default
 • style1
 • style2
 • style3

H αναγέννηση και ο κόσμος Εκτύπωση E-mail
Διάφοροι

born_again-2H αναγέννηση και ο κόσμος

Στις μέρες μας η αναγέννηση έχει χάσει τη βιβλική της σημασία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν διανοητικά δεχόμαστε το Ευαγγέλιο, αλλά ουσιαστικά οι στόχοι μας, οι επιθυμίες μας, οι σκέψεις μας, ο χρόνος μας αφιερώνονται στους εαυτούς μας και στα του κόσμου.

Αν είμαστε αιχμάλωτοι στη σάρκα, τότε τι ρόλο έχει παίξει η αναγέννηση στη ζωή μας; Ποια είναι η ελευθερία που το Πνεύμα του Θεού μας παρέχει;

Πώς μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, όταν είμαστε δέσμιοι των δικών μας επιθυμιών και αδυναμιών;

Η αναγέννηση έρχεται και απελευθερώνει τον άνθρωπο σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο είναι ότι, δικαιωνόμαστε δια πίστεως στον Ιησού Χριστό και δεν ερχόμαστε σε κατάκριση την ημέρα που θα σταθούμε στον Θρόνο του Θεού, αφού παραγράφηκαν οι αμαρτίες που έχουμε πράξει και λάβαμε συγχώρηση και συμφιλίωση.
Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι, ο Κύριος με την αναγέννηση χορηγεί ένα νέο πνεύμα, μία νέα καρδιά που είναι ελεύθερη από τα δεσμά της σάρκας.

Προσοχή! Δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ζούμε μέσα σε ένα φθαρμένο από την αμαρτία σώμα, που συνεχίζει να έχει ροπή προς την αμαρτία. Η τέλεια απελευθέρωση θα έρθει όταν απεκδυθούμε το σώμα αυτό και ενδυθούμε το ένδοξο και άφθαρτο.

Η αναγέννηση χτίζει από την αρχή έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος δεν λατρεύει τον Θεό μόνο με λόγια και δεν αρκέσκεται μόνοborn_again-5 στο να ανταλλάσσει χριστιανικές ιδέες, αλλά αφιερώνει τον εαυτό του όσον αφορά τον χρόνο του και τους πόρους του για να δοξαστεί ο Κύριος.

 • Τώρα δεν του αρέσει πια να βλέπει μάταια και βρόμικα πράγματα στην τηλεόραση, κάτι που έκανε πριν. (Η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν θέλει να βλέπει καθόλου).
 • Δεν του αρέσει πια να μιλάει άσχημα στη γυναίκα του και τα παιδιά του, γιατί αισθάνεται ότι προσβάλλει άμεσα τον Κύριο.
 • Τώρα αισθάνεται ότι πρέπει να συμμετέχει δυναμικά και ενεργά στο Σώμα του Κυρίου, ενώ πρώτα ίσως απλά ζέσταινε μία καρέκλα σε μία συνάθροιση.
 • Τώρα μιλώντας με έναν γνωστό ή άγνωστο, η καρδιά του φλέγεται και το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι πώς θα ανοιχτεί θύρα να του κηρύξει για τη δόξα του Χριστού.
 • Πρώτα είχε ένα σωρό χόμπι, στα οποία ξόδευε τον πολύτιμο χρόνο του, τώρα δεν δίνει δεκάρα για όλα αυτά και αυτό που τον συνταρράσσει και τον απασχολεί είναι η αιωνιότητα και η αλήθεια του Ευαγγελίου σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του.
 • Πρώτα μίλαγε για τον Χριστό μέσα από εγκεφαλική γνώση, τώρα εκστασιασμένος θαυμάζει το μεγαλείο, τη λάμψη, τη δύναμη και την κυριαρχία του Χριστού και δεν παύει να ενθουσιάζεται σε κάθε αλήθεια του ευαγγελίου και να τον περιλούζουν κύματα αγάπης από την παρουσία του Θεού.
 • Πριν πολεμούσε μία αδυναμία ή αμαρτία και υπέκυπτε σχεδόν πάντα, μη μπορώντας να αντισταθεί, ενώ τώρα η βαθιά αλλαγή στο πνεύμα του τον απελευθερώνει με τέτοιο τρόπο, που καν δεν το σκέφτεται πλέον.


born_again-1Ο άνθρωπος στην προς Ρωμαίους επιστολή κεφ. ζ' έβλεπε ότι ήταν νεκρός ενώ επιθυμούσε να ευχαριστεί τον Θεό. Ήταν δέσμιος στην αμαρτία του και αιχμάλωτος εφόσον ο καρπός της ζωής του ήταν σαρκικός.

Μήπως αυτό δεν συμβαίνει σε ένα μεγάλο μέρος των σημερινών "Χριστιανών"; Ενώ με το μυαλό μας αρέσει να απασχολούμαστε με χριστιανικά θέματα και υπάρχει μέσα μας κάποια επιθυμία να κάνουμε κάτι για τον Χριστό, εντούτοις ποτέ δεν καταφέρνουμε τίποτα και ουσιαστικά είμαστε δέσμιοι των γήινων και αμαρτωλών επιθυμιών μας. Αυτό δεν είναι αναγέννηση.Ο άνθρωπός στο Ρωμ. ζ' αναφέρει την κατάσταση αυτή ως "σώμα θανάτου" !


Η διαφορά έγκειται στο αν αισθανόμαστε και διακρίνουμε τον κίνδυνο της αμαρτίας. Ορισμένοι θέλουν να θεωρούν φυσιολογικές τις αμαρτίες που ονομάζουν αδυναμίες, αυτό όμως είναι ένδειξη μη αναγέννησης.

Είναι επικίνδυνο μια μόνιμη και σοβαρή αμαρτία μας να την ονομάζουμε απλά "αδυναμία", με την δικαιολογία ότι ζούμε μέσα στο παρόν σώμα. Πουθενά ο Λόγος δεν χαρακτηρίζει μία αμαρτία ως αδυναμία και δεν προσδίδει ελαφρυντικό σε αμαρτία, η οποία μπορεί να φέρει τον θάνατο στον άνθρωπο. Πρέπει να έρθει η απελευθέρωση. Πρέπει τα μέλη μας έμπρακτα να δοξάσουν τον Χριστό.

Σήμερα ο "σαρκικός" Χριστιανός, πολύ εύκολα υποτιμά τη σοβαρότητα της αμαρτίας και δεν βλέπει την αιχμαλωσία της σάρκας. Ο Κύριος είπε ότι το δέντρο από τον καρπό φαίνεται. Κανένας δεν ανοίγει μία τρύπα στον κορμό για να κοιτάξει το εσωτερικό του δέντρου και να καταλάβει, αν το δέντρο είναι καλό ή κακό. Απλά κοιτάζει τον καρπό. Έτσι κι εμείς καταφεύγουμε σε δικαιολογίες του στυλ; "Δεν ξέρεις την καρδιά μου." Όμως πολύ εύκολα αυτό καταρρίπτεται, αν απλά παρατηρήσεις λίγο τη ζωή, το στύλ, τις συνήθειες.

Ποιος είναι ο καρπός μας;

Πόσο επιθυμούμε και εκζητούμε την προσευχή;

Πόσο πάθος έχουμε για το πρόσωπο του Χριστού;

Πόσο μας έχει "αιχμαλωτίσει" η ομορφιά Του και η λάμψη Του, έτσι ώστε ως νύμφη να εκζητούμε το πρόσωπό Του; Γιατί αυτός είναι πάνω απ' όλα πολύτιμος.

Πόσο ο Ιησόυς έχει καταλάβει την σκέψη μας, τα όνειρά μας, τα κίνητρά μας, τα συναισθήματά μας;

Πόσο στεκόμαστε με θαυμασμό, έκθαμβοι και συνεπαρμένοι από την εξουσία, την δικαιοσύνη και αγάπη του Θεού;

Είναι η δική Του λάμψη που έχει κατακτήσει την ζωή μας, ή οι κοσμικές, καθημερινές επιδιώξεις απορροφούν τον εσωτερικό και εξωτερικό εαυτό μας;

Πόσο πειθαρχούμε και πόσο επιθυμούμε στο να ζούμε μόνο και μόνο για να αρέσουμε σε Κείνον;

Πόσο λαμβάνουμε υπόψη μας και πόσο επιδρά στην καθημερινότητά μας η Ημέρα της κρίσης, όπου όλοι θα σταθούμε στό βήμα του Χριστού;

Γνωρίζουμε τον Ιησού;

 

 • Πόσο εύκολα ο καρπός και η καθημερινή πορεία της ζωής μας έρχονται ενάντια στο ωραία λόγια μας.
 • Ποσο εύκολα οι πράξεις μας, μας αδειάζουν και μας εκθέτουν.
 • Πόσο εύκολα το στυλ της ζωής μας καταθέτει ενάντια στους ισχυρισμούς μας και στις δικαιολογίες μας!
 • Αν κάποιος σε ακολουθεί από κοντά για 1-2 μέρες τι θα δεί; Χριστό ή κόσμο; Αναγέννηση ή χριστιανική φιλολογία;


Η μάχη εναντίον του φθαρτού σώματος θα συνεχίζεται, αλλά η νίκη του Χριστού στη ζωή μας είναι εμφανέστατη, γι' αυτό οborn_again-3 Παύλος δίνει τόσο χρόνο στο να εξηγεί τι είναι αναγέννηση στη Ρωμαίους κεφ. ς' λέγοντας μεταξύ άλλων σε ένα σημείο: (εδ.12) "Ας μη βασιλεύει πλέον η αμαρτία εν τω θνητώ υμών σώματι, ώστε κατά τας επιθυμίας αυτού να υπακούητε εις αυτήν." Βλέπουμε ότι ο Παύλος μιλάει για τον αναγεννημένο άνθρωπο, ο οποίος είναι ελεύθερος από τα δεσμά μίας άκαρπης, σαρκικής, ψευδοχριστιανικής ζωής. Ο αναγεννημένος είναι ελεύθερος ώστε η ζωή του, ο χρόνος του, η διάθεσή του, οι πόροι του να είναι διαθέσιμοι, ως σκοπός ζωής, για τη δόξα του Θεού.

Η αναγέννηση αρχίζει με μία απελπισμένη κραυγή: "Ποιος θέλει με σώσει από του σώματος του θανάτου τούτου;"(ζ':24) Αμέσως μετά έχουμε την απάντηση: Ρωμ. η':2 "Ο νόμος του πνεύματος της ζωής εν Χριστώ Ιησού με ελευθέρωσε από τον νόμο της αμαρτίας και του θανάτου." Βλέπουμε λοιπόν ότι ο νόμος της αμαρτίας και του θανάτου είναι η υποταγή του ανθρώπου στα γήινα και μάταια, και η αιχμαλωσία του ανθρώπου στο να υπηρετεί τον εαυτό του. (ζ':14-24)

Σήμερα στους ύμνους ψάλλουμε ότι είμαστε ελεύθεροι και διακηρύττουμε αυτή την ελευθερία, η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ψάλλουμε για μία ελευθερία που βρίσκεται κάπου στη διάνοια, στις σκέψεις μας, στην εγκεφαλική γνώση ότι ο Κύριος πέθανε στον σταυρό και μας ελευθέρωσε με τη θυσία Του, ενώ την ίδια στιγμή τον μόνο που μπορούμε να υπηρετούμε είναι ο εαυτός μας.
born_again-4Αν καταμετρήσουμε τη διάθεση του χρόνου μας, θα σοκαριστούμε διαπιστώνοντας πόσο λίγο χρόνο διαθέτουμε πραγματικά για τη δόξα του Χριστού. Ταυτιζόμαστε στους στόχους με αυτούς του κόσμου, εργαζόμαστε για να πετύχουμε στα γήινα και η αιωνιότητα φαίνεται να είναι πολύ μακριά

Στην Α' Ιωάννου ε':4 μας δίνει τον ορισμό και την πραγματικότητα της αναγέννησης: "Διότι παν ό,τι εγεννήθη εκ του Θεού, νικά τον κόσμο, και αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμο, η πίστις ημών." Καθένας που είναι νέο κτίσμα, δεν υπόκειται στις κοσμικές επιδιώξεις και στη ματαιότητα του παρόντος αιώνος. Το παιδί του Θεού βλέπει τον Χριστό σε κάθε κίνηση και πράξη. Στο εδάφιο αυτό βλέπουμε πού ζει ο Χριστιανός και ποια είναι η δύναμη που τον διακρίνει. Είναι ελεύθερος από τη σαρκικότητα και τρέχει βλέποντας στη χάρη και στον θρόνο του Θεού. Το πάθος του είναι Εκείνος, την σκέψη του γεμίζει Εκείνος, απ' το στόμα του ξεχειλίζει Εκείνος, η καρδιά του χτυπάει γοργά για Κείνον, μισεί την αμαρτία, απεχθάνεται την "αθώα" ματαιότητα στην οποία ο κόσμος είναι βουτηγμένος, οι συναγερμοί χτυπούν σε κάθε συμβιβασμό, το πνεύμα αγρυπνεί σε νηστείες και προσευχές.. Το παιδί του Θεού απλά ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ζήσει για τον εαυτό του!!

ΑΝ ο κόσμος έχει δύναμη να πλανήσει και να απωλέσει, πόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη στην αναγέννηση και στην εν Χριστώ πορεία;

ΑΝ ο κόσμος μπορεί και τους 'εκλεκτούς' να τυφλώσει και να παρασύρει στους ρυθμούς της ζωής αυτής, πόσο χάρη και δόξα μπορεί να δεχτεί ο αναγεννημένος και να σταθεί νικητής πάνω απ' το πυκνό σκοτάδι τριγύρω, για να δοξαστεί ο Βασιλιάς των πάντων;

Ακόμα στο εδάφιο αυτό μας λέει ποια είναι η πίστη που ο Θεός δίνει. Μπορεί όλοι μας να λέμε ότι είμαστε πιστοί, αλλά ο Ιωάννης διαγράφει σε λίγες λέξεις, ποια είναι η πίστη του Θεού. Είναι αυτή που ο άνθρωπος κινείται με όρους αιώνιους και ουράνιους και είναι η αιωνιότητα αυτή που τον παρακινεί να αποφασίζει να μιλάει και να κινείται. Δεν παρασύρεται από κοσμικές επιθυμίες ώστε η ζωή του να χαρακτηρίζεται από αυτά. Εργάζεται τη σωτηρία του με φόβο και τρόμο περιμένοντας την ημέρα που θα σταθεί στον θρόνο του Θεού για να αποδώσει λόγο.

"Κύριε, πνεύσε στις ζωές μας! Παράσυρε τα πάντα και φανέρωσε τη λάμψη του Υιού Σου και τη δόξα Σου για να δούμε το μεγαλείο Σου και να ελευθερωθούμε από τη ματαιότητα του κόσμου τούτου. Σε παρακαλώ, πνεύσε όπως τις ημέρες εκείνες! Καθάρισε, πλύνε και ξεχώρισε για τον εαυτό Σου έναν λαό άγιο, έναν λαό που να γνωρίζει Εσένα και τον κίνδυνο της αμαρτίας, που να διακηρύττει το μέγεθος της δόξας και της γνώσης του προσώπου Σου! Κύριε, κάν'το, αλλιώς πώς θα ζήσουμε; Πνεύσε! Πώς αλλιώς θα γνωρίσουμε; Ελευθέρωσε! ΑΜΗΝ!"

Μάνος Παπαδάκης

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Amos 4:1-6:14
Τρίτη
Amos 7:1-9:15
Τετάρτη
Πέμπτη
Jonah 1:1-4:11
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Nahum 1:1-3:19
Every Day in the Word
www.esv.org