• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

ΗΓΕΣΙΑ : ηγέτες ή υιούς; (2) Εκτύπωση E-mail
Wolfgang Simson

ΗΓΕΣΙΑ : Εκπαιδεύουμε ηγέτες ή μεγαλώνουμε υιούς; (2)
 από τον Wolfgang Simson

Έχω την υποψία ότι, οι επερχόμενες γενιές νιώθουν να θέλουν να ξεφύγουν από τους φυσικούς ή πνευματικούς πατέρες και να αρχίσουν πάλι όλα από την αρχή, παρά να τελειώσουν την τρέχουσα κούρσα. Υποψιάζομαι ότι ο τρόπος με τον οποίο κληρονομούμε είναι εξίσου σημαντικός, με το τι κληρονομούμε. Πολλοί παλαιότεροι ηγέτες, σαν ορισμένους πατέρες φοβούνται πολύ να αφήσουν νεότερους ηγέτες να αναλάβουν, ώστε όταν παραδίδουν το τιμόνι είναι άσπροι σαν νεκροί. Αν κληρονομούμε ένα νεκρό σώμα ή κάτι από κάποιον απρόθυμα ή μόνο και μόνο επειδή υπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια, η παραχώρηση του ελέγχου θα είναι μία γλυκόπικρη εμπειρία. Η πρόοδος θα είναι αμφιλεγόμενη.  

Αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποια σημασία στο γεγονός ότι η τελευταία λέξη στην Παλαιά Διαθήκη είναι κατάρα. Το εδάφιο εκείνο είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για το θέμα μας.

ΜΑΛ. δ':4-6 - "Ένθυμείσθε τον νόμον του Μωυσέως του δούλου μου, τον οποίον προσέταξα εις αυτόν εν Χωρήβ διά πάντα τον Ισραήλ, τα διατάγματα, και τας κρίσεις.
Ιδού, εγώ θέλω αποστείλει προς εσάς Ηλίαν τον προφήτιν, πριν έλθει η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής, και αυτός θέλει επιστρέψει την καρδία των πατέρων προς τα τέκνα, και την καρδίαν των τέκνων προς τους πατέρας αυτών, μήποτε έλθω και πατάξω την γην με ανάθεμα."

Αυτό που ακολούθησε είναι μία ιστορία από επαναστάσεις, πολιτικά γεγονότα, εντάσεις και πολέμους, μία εποχή χωρίς σοβαρή διοίκηση, στην οποία η Βίβλος προτιμάει να μην αναφερθεί. Μήπως οι μη λυτρωμένες και μη τακτοποιημένες σχέσεις μεταξύ πατέρων και τέκνων δεν είναι απλώς το παλιό γενεαλογικό πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά το πνευματικό αποτέλεσμα στο ότι οι πατέρες κατακρατούν τις καρδιές τους από τα παιδιά τους; Το κάνουν συνήθως με τις επαναλήψεις των κακών παραδόσεων, επειδή οι δικοί τους πατέρες έκαναν τον ίδιο. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε να κάνουμε με μία κατάρα διά μέσου των γενεών, αντί την απελευθέρωση της ευλογίας.

Φαντάσου τον εαυτό σου σαν πνευματικό υιό, που αναπαύεται στην καρδιά ενός πνευματικού πατέρα. Εκείνος εκφράζει την άνευ ορίων αγάπη Του και σου λέει ότι είσαι ένας πολύτιμος λίθος στη ζωή του, κάποιος που είναι περήφανος για σένα. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα και αφήνει ένα δάκρυ από πατρική αγάπη και επιβεβαίωση στο μάγουλό σου, καθώς κάποια στιγμή φεύγεις από κοντά του.
Ή φαντάσου τον εαυτό σου σαν πνευματικό πατέρα αγκαλιασμένο από ένα γιο που ζεσταίνει την καρδιά σου. Λέει πόσος περήφανος είναι για σένα και πόσο ασφαλής νιώθει κοντά σου, που ανοικτά θαυμάζει τη σοφία σου, ανοίγει την καρδιά του και λέει: "Πες μου, πώς μπορώ να γίνω σαν εσένα;"

Εκείνη τη στιγμή κάτι συμβαίνει και στους δύο. Μία πληρότητα επιστρέφει και ανανεώνεται, την οποία ο διάβολος εποφθαλμούσε. Ο πατέρας είναι σε θέση να σηκωθεί και ξεχνάει τι θα σκεφτούν, ή τι θα πουν οι γείτονες και θαρραλέα θα σταθεί για τη βασιλεία του Θεού, διότι κάτι ώθησε την καρδιά του. Ένας υιός πιστεύει σ' αυτόν και του έδωσε την καρδιά του. Κατά αναλογία κάτι αλλάζει και στον υιό. Είναι ενισχυμένος με μία αίσθηση ασφάλειας και στόχου. Μπορεί θαρραλέα να διαπεράσει κλειστές πόρτες, να ενεργήσει τα θαύματα του Θεού, να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει, διότι υπάρχει ένας πατέρας που τον αγαπάει και τον επιβεβαιώνει. Στην ουσία, η κοινωνία που συχνά γευόμαστε μέσα στην εκκλησία δεν έχει σαν στόχο απλά να περάσουμε μερικά λεπτά της ώρας με επισημότητα, αλλά σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση των σχέσεών μας, την παρηγορία και αλληλοστήριξη και όλη αυτή η ομορφιά μεταφράζεται σε ένα χρίσμα, όπου η Εκκλησία μετά γίνεται ικανή να σπάσει τα ανθρώπινα φράγματα και να ξεχυθεί στο έργο του Θεού με ένα τελείως νέο πνεύμα. Η κοινωνία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την επιτυχία της διάδοσης του Ευαγγελίου. Ο Ιησούς είπε ότι, ο κόσμος θα δει την αγάπη, δηλ. την κοινωνία που έχουμε και από εκεί θα καταλάβουν ότι είμαστε μαθητές ενός ζωντανού Θεού, που είνια ικανός να θεραπεύσει κάθε βαθιά πληγή και κάθε ουλή αδικίας.

Στην πράξη, και στον πατέρα και στον υιό έχει σπάσει μία κατάρα και απελευθερώθηκε μία ευλογία. Αν πατέρες και μητέρες γυρίσουν τις καρδιές τους στους γιους και τις θυγατέρες τους και οι γιοι και οι θυγατέρες γυρίσουν τις καρδιές τους στους πατέρες και τις μητέρες, κατά το βιβλικό πρότυπο, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τους πατέρες! Μία νέα και υγιής δομή θα αναπτυχθεί, στην οποία θα αυξηθούν αλήθεια, πίστη, αφιέρωση και ηγεσία και θα λάβουν τη σωστή μορφή τους. Αν αυτό δεν συμβεί, το θάρρος και η τόλμη γρήγορα θα στραφούν σε επανάσταση και αυτή η δύναμη θα χρησιμοποιηθεί για να πληγώνει και να συντρίβει παρά να οικοδομεί. Πολλές φορές ένας επαναστάτης γίνεται ακραίος χωρίς την καρδιά ενός πατέρα ή υιού. Είναι εγκατελειμένος με ένα από τα βαθύτερα τραύματα που μπορεί κάποιος να έχει: Είναι χαμένος στο γενεαλογικό ρεύμα, χωρίς κάποια ασφαλή τοποθεσία και έχει ορφανέψει πνευματικά.

Όταν άνοιξε ο ουρανός την ημέρα που ο Ιησούς βαφτίστηκε στον Ιορδάνη, οι περισσότεροι από μας θυμόμαστε το Πνεύμα το Άγιο ως περιστερά να έρχεται και να κάθεται πάνω στον Ιησού. Ακούστηκε όμως και μία φωνή, η φωνή του Πατέρα, που διακήρυττε δημόσια: "Ούτος είναι ο Υιός Μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθη." (ΜΑΤΘ. γ':17) Αυτό ήταν η πραγματική εκκίνηση για τη διακονία του Ιησού, τον αγαπημένο Υιό του Πατέρα Του. Αυτή η σχέση ήταν το μυστικό της δύναμης του Ιησού, καθώς έλεγε, "Εγώ και ο Πατήρ εν είμεθα." (ΙΩΑΝ. ι':30)
Οποιοσδήποτε ρίχνεται στο στίβο της ύπαρξης χωρίς να έχει δοθεί μία πατρική καρδιά, θα τελειώσει πνευματικά ορφανός. Μία έρευνα από το Dr. Pierre Rentchnick το 1975 με τίτλο "Τα ορφανά διοικούν τον κόσμο" απέδειξε ότι, πολλοί άνθρωποι, που σημάδεψαν ριζικά την ανθρώπινη Ιστορία, ήταν ορφανοί! Περίπου 300 από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς με δυνατή επιρροή ήταν ορφανοί. Π.χ. Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρας, Κάρολος ο Ε', Λουδοβίκος ο ΙΔ', Τζωρτζ Ουάσινγκτον, Ναπολέων, Λένιν, Χίτλερ, Στάλιν και Φιντέλ Κάστρο. Αυτό ισχύει και για θρησκευτικούς αρχηγούς, όπως ο Βούδας, ο Κομφούκιος και ο Μωάμεθ. Το τραύμα, που απέκτησαν μεγαλώνοντας χωρίς πατρική στοργή, συγκρατεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, που τη χρησιμοποίησαν για ν' αποδείξουν τους εαυτούς τους στον κόσμο, διότι δεν άκουσαν ποτέ από το στόμα ενός πατέρα: "Μπράβο, γιε μου!". Ποτέ δεν χάρηκαν, δεν απόλαυσαν και δεν αναπαύθηκαν σ' αυτή τη στοργή και την αλήθεια.

Πολλές εκκλησίες, δόγματα και οργανισμοί έχουν δημιοργήσει άθελά τους ένα κύμα παιδιών, που είναι πνευματικά ορφανά, χωρίς πατρική ηγεσία και πρέπει να αποσπαστούν για να υπακούσουν στην κλήση του Θεού. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη θρηνούν θύματα από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, στους οποίους βομβαρδίστηκαν ολόκληρες γενιές. Όταν άρχισαν οι πόλεμοι "όλοι οι παράτολμοι πήγαν στο μέτωπο και πέθαναν. Ποιοι ήταν έξυπνοι και έμειναν πίσω; Οι λογιστές. Σήμερα έχουμε κληρονομήσει τα γονίδιά τους και πνιγόμαστε σε μία πλημμύρα γραφειοκρατίας!" (Bob Smart, από "Reading United Kingdom") Aυτό είπε κάποτε ένας Άγγλος με το ανάλογο χιούμορ. Το είπε σαν αστείο, αλλά ίσως εκεί υπάρχει περισσότερη αλήθεια απ' ότι συναντάει το μάτι.

Πνευματική πατρότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες για τη σημερινή γενιά, από την οποία πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν σε μία συνεπή και ένθερμη αγάπη από τον ουράνιο Πατέρα εξαιτίας των γήινων πατεράδων τους. Είναι υπερψυχαγωγημένοι, αλλά στερούνται την πατρότητα.

Στο κεφ. α' του κατά Λουκά Ευαγγελίου διαβάζουμε ένα εδάφιο για τον Ιωάννη το Βαπτιστή.

ΛΟΥΚ. α':17 - "Και αυτός θέλει ελθεί προ προσώπου αυτού εν πνεύματι και δυνάμει Ηλίου, διά να επιστρέψη τας καρδίας των πατέρων εις τα τέκνα και τους απειθείς εις την φρόνησιν των δικαίων, διά να ετοιμάση εις τον Κύριον λαόν προδιατεθειμένον."

Ήταν μία φανερή εκπλήρωση της προφητείας του Μαλαχία στην Παλαιά Διαθήκη. Η διακονία του δεύτερου Ηλία ήταν να προετοιμάσει την οδό του Ιησού. Ο πατέρας του Ιωάννη δεν πίστεψε:

ΛΟΥΚ. α':18 - "Και είπεν ο Ζαχαρίας προς τον άγγελον, Πώς θέλω γνωρίσει τούτο; διότι εγώ είμαι γέρων, και η γυνή μου προβεβηκυία εις την ηλικίαν αυτής."

Ίσως είχε διαφορετικά σχέδια για τον (πιθανό) γιο του. Ο Ζαχαρίας έπρεπε να δεχθεί μία ριζική, πνευματική εγχείριση πριν πληρωθεί με το Άγιο Πνεύμα και συνοδεύσει το γιο του στην προφητική διακονία.

ΛΟΥΚ. α':76 - "Και συ, παιδίον, προφήτης του Υψίστου θέλεις ονομασθή, Διότι θέλεις προπορευθή προ προσώπου του Κυρίου εις το να ετοιμάσης τας οδούς αυτού."

Το ζωτικό μήνυμα του Ιωάννη του Βαπτιστή ήταν "μετανοείστε" επιστρέφοντας τις καρδιές των πατέρων μακριά από τις αμαρτίες και παραδόσεις τους και να γυρίσουν τα μάτια τους προς τον ερχόμενο Υιό, τον Ιησού. Διακήρυξε : "Ιδού, ο αμνός του Θεού ... Ούτος είναι ..." ΙΩΑΝ. α':29,30
Το γύρισμα των καρδιών τους προς τον Πατέρα και τον Υιό Του έχει φανερή σχέση με το να "προετοιμάση εις τον Κύριον λαόν προδιατεθειμένον". ΛΟΥΚ. α':17
Ο Ιωάννης είχε μία προφητική διακονία, να γυρίσει τις καρδιές με στόχο να ετοιμάσει τους ανθρώπους για τον Ιησού.

Αυτή η τελευταία προφητεία του Μαλαχία είναι για μένα το πιο απίθανο και προκλητικό πράγμα απ' όλα, καθώς ο διάβολος γνωρίζει και φοβάται τι θα μπορούσε να συμβεί. Χρειάζεται λοιπόν να εκζητήσουμε τον Κύριο και να έρθει με το Πνεύμα Του να μαλακώσει τις καρδιές, να σπάσει τις κατάρες, να επιθέσει το λυτρωτικό έργο του Ιησού, που έγινε στο σταυρό μέσα στις ζωές, στις εκκλησίες και τα δόγματα. Να ανάψει τη φωτιά του Πνεύματος και να ανοίξει το δρόμο, ώστε να τρέξουν οι πατέρες και οι υιοί, ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Πολλοί προφήτες λένε ότι, οι μελλοντικοί ηγέτες της βασιλείας του Θεού θα είναι άνθρωποι χωρίς πρόσωπα και τίτλους. Θα είναι "κανένας", χωρίς εντυπωσιακούς τίτλους πάνω στις κάρτες τους. Θα είναι ασθενικοί και αδύναμοι, αντί υπερβολικοί και ισχυροί. Δεν θα είναι σταρ. Θα προτιμούν να είναι γνωστοί σαν πατέρες, παρά σαν ηγέτες. Θα είναι σε αγωνία γι' αυτούς που χάνονται, παρά να καυχώνται ντροπαλά για την ττελευταία τους νικητήρια αποστολή και τι ο Θεός κατάφερε μέσα απ' αυτούς και απ' τα μεγάλα προγράμματά τους. Οι νέοι ηγέτες δεν θα ενδιαφέρονται να ελέγχουν και να είναι γνωστοί από την επιρροή που μπορούν να ασκούν. Θα είναι ενεργά αδιάφοροι για τη δημόσια εικόνα τους. Κουφοί στις επευφημίες και στα δελεαστικά σχόλια των χριστιανών, θέλοντας να εκλέξουν τον επόμενο βασιλιά Σαούλ. Θα αποφεύγουν να καλπάζουν πάνω στα κύματα ανθρώπινων επευφημιών, οδεύοντας σε πνευματικό λήθαργο, εισπράττοντας εδώ στη γη ό,τι ο Θεός θέλει να τους δώσει, ανταμείβοντάς στους στον ουρανό.

Σήμερα όμως, ποιος είναι αυτός που ζητάει και ακούει τους προφήτες;

Δεν τους λιθοβολούσαμε πάντα στο όνομα της καλής, παλιάς παράδοσης;

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Amos 4:1-6:14
Τρίτη
Amos 7:1-9:15
Τετάρτη
Πέμπτη
Jonah 1:1-4:11
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Nahum 1:1-3:19
Every Day in the Word
www.esv.org