• Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default
  • style1
  • style2
  • style3

Έρχονται οι «έξυπνες» ετικέτες Εκτύπωση E-mail

Έρχονται οι «έξυπνες» ετικέτες για προϊόντα

Πολλά έχουν ειπωθεί για το 666 της Αποκάλυψης και τη σχέση με την αγορά και τα bar codes. Είναι εύλoγη η η απορία πώς συνδέεται ο γραμμικός κώδικος που αναγράφεται πάνω σε κάθε προϊόν σήμερα, με το εδάφιο της Αποκάλυψης:

Αποκ. 13/ιγ':16 "Και έκαμνε πάντας τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλούσιους και τους πτωχούς, και τους ελευθέρους και τους δούλους, να λάβωσι χάραγμα επί της χειρός αυτών της δεξιάς, ή επί των μετώπων αυτών, και να μη δύναται μηδείς να αγοράση ή να πωλήση, ειμή ο έχων το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου, ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού."

Στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της 12/12/2004 βλέπουμε μία μετάβαση από τον απλό αυτό "αθώο" γραμμικό κώδικα σε μια πιο τεχνολογική, δραστική εφαρμογή του, στην αρχή πειραματικά και με το πέρασμα του χρόνου θα εξελιχθεί πολύ πιο δυναμικά και με πολύ μεγαλύτερη απήχηση στην καθημερινότητά μας.


Tσιπάκια που δουλεύουν με ραδιοκύματα έρχονται και στην Eλλάδα. Θα αντικαταστήσουν τις ετικέτες και τα barcodes στα καταναλωτικά προϊόντα και θα κάνουν τα ψώνια πιο άνετα και πιο... προηγμένα τεχνολογικά.
 

Όλα άρχισαν στα εργαστήρια του ΜΙΤ. H τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification) χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την αυτόματη αναγνώριση καταναλωτικών προϊόντων, όπου κι αν βρίσκονται: σε παλέτες, σε κιβώτια ή στα καρότσια του σούπερ μάρκετ. Αρκεί τα προϊόντα αυτά να έχουν, αντί για barcode, μια έξυπνη ετικέτα (RFID tag), η οποία ενσωματώνει ένα ειδικό και εξαιρετικά μικρό μικροτσίπ και μια κεραία ικανή να επικοινωνεί μέσω ραδιοκυμάτων. Οι ετικέτες αυτές διαβάζονται, είτε από σταθερούς είτε από φορητούς RFID αναγνώστες, αυτόματα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να σκαναριστεί καθένα από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο κιβώτιο, στο καλάθι ή στο καρότσι.

Σε σούπερ μάρκετ

Οι ετικέτες τεχνολογίας RFID και τα ειδικά μηχανήματα ανάγνωσής τους έχουν, πλέον, εμπορική εφαρμογή και διατίθενται παγκοσμίως από την εταιρεία Intermec. Χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν μόλις, από την εταιρεία Mobile Technology.

Εταιρείες όπως η Gillette, η Procter & Gamble και η Benetton χρησιμοποιούν ήδη «έξυπνες» ετικέτες και τσιπάκια ραδιοκυμάτων RFID, με στόχο να έχουν καλύτερη εποπτεία και έλεγχο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας και κατανάλωσης. Χάρη στις ετικέτες RFID θα μπορούν να αναγνωρίζουν προϊόντα και να καταγράφουν την εμπορική τους κίνηση, τα αποθέματα στα ράφια, ακόμη και πιθανές απόπειρες κλοπής. Όλα θα καταγράφονται μέσω ραδιοκυμάτων στις «έξυπνες» ετικέτες.

Οι έμποροι

Οι έμποροι θεωρούν ότι οι νέες ετικέτες θα λύσουν το πρόβλημα διαχείρισης αποθεμάτων στις αποθήκες τους. Δεν θα κινδυνεύουν πια να εξαντληθεί το στοκ από ξυραφάκια, καλλυντικά, κραγιόν ή ρούχα - όλα τα προϊόντα, δηλαδή, τα οποία έχουν ετικέτες με ενσωματωμένο το νέο τσιπάκι. Το σύστημα RFID λειτουργεί όπως και αυτό με τα barcodes των προϊόντων, με τη διαφορά ότι οι πληροφορίες που καταγράφονται και αποθηκεύονται στο νέο τσιπάκι ραδιοκυμάτων μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.

Αντιδράσεις

Στη Βρετανία, που το σύστημα RFID χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες καταναλωτών, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι μέσω της νέας τεχνολογίας εταιρείες και έμποροι θα μπορούν να ελέγχουν και να καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την καταναλωτική τους συμπεριφορά, τις αγορές και τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Η Benetton Βρετανίας, μάλιστα, υπό την απειλή μποϊκοτάζ, ανακοίνωσε πως δεν χρησιμοποιεί τις «έξυπνες» ετικέτες σε κανένα από τα 100 εκατομμύρια ρούχα που πουλάει και πως η σκέψη ήταν να χρησιμοποιηθούν μόνο πειραματικά, σε περιορισμό αριθμό προϊόντων.

«Επανάσταση»

Στην Ελλάδα, η εταιρεία Mobile Technology - που εισάγει τον εξοπλισμό και την τεχνολογία RFID από την Intermec - αναφέρει πως πρόκειται για πραγματική τεχνολογική επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζουμε, πουλάμε και αγοράζουμε προϊόντα. H χρήση του RFID μπορεί να μεταμορφώσει μια κοινή αλυσίδα παραγωγής σε ένα τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση προϊόντων, καθώς αυτά μεταφέρονται στις μονάδες παραγωγής, στα καταστήματα ή και έξω από αυτά. Για παράδειγμα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα ο διαχειριστής μιας αποθήκης να ενημερώνεται αυτόματα για προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης, ώστε να αντικαθίστανται.

Ένα σύστημα RFID απαιτεί, εκτός από τις έξυπνες ετικέτες, έναν ή περισσότερους αναγνώστες, δύο ή περισσότερες κεραίες, έναν ή περισσότερους εκτυπωτές ετικετών και αποκωδικοποιητές ετικετών, καθώς επίσης έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα «τρέχει» το απαραίτητο λογισμικό για τη διαχείριση του όλου συστήματος.

Και έξω από τα καταστήματα!


Μέχρι στιγμής, η εμβέλεια (ικανότητα καταγραφής) που έχει το τσιπάκι ραδιοσημάτων RFID δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Ωστόσο, το Εργαστήριο Μηχανικής του MIT, που το σχεδίασε, συνεχίζει τις έρευνες ώστε η εμβέλεια αυτή να αυξηθεί και ενδεχομένως το σύστημα καταγραφής των ραδιοκυμάτων να μπορεί να καταγράφει πληροφορίες σχετικές με τα προϊόντα που φέρουν τις ειδικές RFID ετικέτες ακόμη και έξω από τα καταστήματα!

 

ΤΑ ΝΕΑ , 11-12-2004

 

Προσθεστε σχολιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ποιός;Η τελική απάντηση στην ερώτηση: Ποιός σταύρωσε τον Ιησού; Είναι:

Σκέψεις & Προσευχή..

Video..

Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά στο βίντεο...
Οι Λίγοι...
ΕΣΕΙΣ ?Διαβάστε άρθρα John Piper - Leonard Ravenhil - Paul Washer - Tim Conway - Charles Leiter.

Βιβλιοεπιλογές

Υπάρχουν τόσα βιβλία στα ράφια αλλά ποιά είναι εκείνα που εκφράζουν το θέλημα του Θεού ώστε η καρδια και ο νους να εκτεθούν στην αιωνιότητα και το έργο της χάρης να φαίνεται στην καθημερινότητα;

IN LIGHT OF ETERNITY - The Life of Leonard Ravenhill

justification-leiter

Πίσω από κάθε υγιή αντίδραση της σημερινής Εκκλησίας κρύβεται η κληρονομιά του Ravenhill. Είναι απίστευτο πώς αυτός ο άνθρωπος επηρέασε και καθοδήγησε την πορεία της Νύμφης στα τελαυταία 30-40 χρόνια.
Επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία στα ελληνικά, δεν είναι δυνατόν κανένας στην Ελλάδα  να εκτιμήσει την πολύτιμη προσφορά του.. Περισσότερα..

How_Saved_Are_We

JesusFreak

Βιβλία από e-jesus.gr

Βιβλιοπωλείο Ανώγειο - Προσφορές


Άρθρα σε μια σύντομη ματιά..

Σύνδεση

Συνδεθείτε και σχολιάστε άρθρα και γεγονότα..Ανάγνωση Γραφής (Αγγλικά)

Δευτέρα
Mark 3:31-4:25,Psalm 37:12-29
Τρίτη
Mark 4:26-5:20,Psalm 37:30-40
Τετάρτη
Mark 5:21-43
Πέμπτη
Mark 6:1-29
Παρασκευή
Mark 6:30-56
Σάββατο
Mark 7:1-23,Psalm 40:11-17
Κυριακή
Mark 7:24-8:10,Psalm 41:1-13
Every Day in the Word
www.esv.org